Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Криза на Косову и Метохији!

Потпуно је јасно да је читава политика садашњих власти Србије према Косову и Метохији погрешна у њеним темељним поставкама, пре свега везано за прихватање Бриселског споразума 2013. године и свега онога што из тога произилази. За ових девет година напредњачке власти (у коалицији са СПС) све што је практично урађено по питању Косова и Метохије је погрешно и штетно, изузев чињенице да је један део земаља у међувремену повукао признање лажне државе Косово, а и ту је улога власти у Београду минимална.

Бриселски споразум се може сматрати неважећим (јер га не испуњава албанска страна), али се штета која је његовом једностраном применом од стране званичног Београда свих протеклих година на жалост не може у потпуности поништити. Дијалог о Косову и Метохији се треба вратити у Савет безбедности ОУН и вратити се на приврженост Резолуцији 12 44, која између осталог даје могућност повратка до 1000 припадника војске и полиције, као и део српског државног особља на КиМ. Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић би требало да распише локалне изборе у четири општине севера КиМ, а да представници српског народа напусте учешће у сепаратистичкој власти у Приштини.

Фамозна Заједница српских општина (чије су стварне ингеренције по Бриселском споразуму мање од онога што се јавности у Србији предочава) никада од стране сепаратистичких власти у Приштини није заживела, а Србија се под влашћу СНС одрекла полиције, тужилаштва, судства, енергетике, телекомуникација, те олако омогућила да лажна држава уђе у низ међународних и спортских организација, као и губитак многих других надлежности које смо имали до тада и у много тежим међународним околностима претходних година до доласка напредњака на власт. Није спорно да је претходна власт Демократске странке чинила велике пропусте и уступке између осталог и по питању Ким: Друга је ствар што су напредњаци управо лажним и после неоствареним обећањима дошли на власт добрим делом и на проблему Косова и Метохије. Потпуна медијска блокада и добрим делом дезинформација јавности у Србији и по питању стварног стања у вези Косова и Метохије, озбиљно доводи у питање легитимитет и легалитет потоњих избора у нашој земљи и одржавању на власти напредне странке.              

У садашњим тренуцима важно је да се помогне српском и неалбанском становништву на Косову и Метохији, где је пропустима садашње власти рецимо на северу распуштен систем одбране и безбедности па се шиптарске снаге шетају тим простором и «заводе ред» и тортуришу становништво, што је било немогуће пре 2013. године. Бриселским споразумом и његовом накнадном операционализацијом, распуштена је цивилна заштита на северу, одблокиран велики мост преко Ибра, полиција севера састављема огромном већином од Срба стављена је у функцију и хијерархију лажне државе Косово и чак носи њихове униформе.

Отуда је потребно подићи приправност снага Републике Србије као упозорење сепаратистичком руководству у Приштини да не врши тортуру над неалбанцима. У преговарачки процес укључити нама наклоњене силе, попут Русије и Кине, те реконструисати локалну власт и у мери колико је могуће систем безбедности на северу. Идеја прихваћена од Александра Вучића и уписана у Бриселски споразум, да НАТО штити Србе на КиМ и контролише шиптарске снаге да не улазе на север, се показала као илузија, јер управо ови центри моћи стоје иза лажне државе Косово. Отуда је констатовање да је Бриселски споразум неважећи (са свим штетним уговорима и последицама које је Србија у вези тога дала протеклих година) као и одустајање од правца да Европска унија нема алтернативу, су најважније стратешке одлуке које би могле макар умањити колосалну националну штету након девет година вршења власти напредњака по питању наше јужне покрајине.

Јавно мњење у Србији би морало добити адекватне информације у вези питања Косова и Метохије, па је ослобађање медија један од приоритета у покушају ослобађања Србије тешких бремена погрешне политике актуелне власти и у низу других области живота, од привреде до демографије, културе… Питање Косова и Метохије као национално и државно питање морамо заједничким снагама и тражењем националног консензуса штитити колико год то можемо, упркос свим изазовима и хендикепима једне ауторитарне власти. Актуелна власт већ годинама тргује националним интересима, да би заузврат од дела међународних центара моћи (који су и покровитељи лажне државе Косово), имала (прећутну?) сагласност да се одржава по сваку цену на власти, иако је свет закорачио у мултиполаризам, а витални национални интереси нису свакако за трговину.

Београд, 23. септембар, 2021.                                    

Покрет свесрпског уједињења

Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх