Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Поводом недемократске одлуке

одлазећег високог представника за БИХ Валентина Ицка

Одлазећи тзв. високи представник за БиХ Валентин Ицко је урадио један изузетно недемократски и исхитрен чин, доносећи уредбу да се законски санкционише „непризнавање у јавности геноцид у Сребреници“. То је једна искључива и политичка одлука функционера међународне заједнице за БиХ коме је сада истекао мандат.

Овде прво морамо констатовати да се натура БиХ која се састоји од два ентитета – Републици Српској и Муслиманско-хрватској федерацији политичка процена да је у Сребреници био наводни геноцид, што је веома спорно. Друго, високи представник за БиХ је функција временом изгубила на интегритету, јер институције два ентитета функционишу већ више од четврт века са пуним демократским капацитетом. Тзв. „бонским овлашћењима“ за ових више од четврт века високи представник је улазио у колизију са демократским институцијама два ентитета, и то ваља напоменути, углавном против Републике Српске и српског народа у целини. Посебан елеменат је да нови високи представник за БиХ дошао у свом доласку на положај у ситуацију да је натуран од дела међународног фактора и ван уобичајене процедуре, на функцију која је постала прилично спорна са аспекта легитимитета и легалитета. Када томе додамо да одлазећи високи представник доноси у последњим данима своје фиктивне функције овакву једну одлуку, то све постаје веома спорно. Посебно имајући у виду да се сам Ицко, налазио за време вршења свог мандата у сукоб интереса са Републиком Српском.

Суштина проблема је у чињеници ван ових политичко-процедуралних питања, да се у Сребреници лета 1995. десио злочин, што је жалосно и за осуду, али далеко од тога да би се могао назвати геноцидом. Слични злочини су се дешавали против српске стране у рату, попут суседних Кравица, али је изостала реакција дела међународне заједнице, која у исто време подиже несумњив злочин у Сребреници на Муслиманима, на ниво наводног геноцида, што је непримерено и има одлике политичке пристрасности. Ово је политички покушај инструментализације жртава рата на штету само једне стране, паралелно са деловањем Хашког суда, који се у пракси показао пристрасним. У том правцу треба гледати и на стварање атмосфере о потреби доношења резолуција и декларација у парламентима на постјугословенском простору о осуди злочина на нашим просторима, али поново са пристрасношћу да се издваја из контекста само злочин у Сребреници (при томе се он назива „геноцидом“, што је све заједно неприхватљиво). Истраживања низ независних комисија за злочине на екс југословенском простору су показала да се у Сребреници десио недопустиви злочин, али не и геноцид, а да су се слични злочини, попут оног у Кравицама дешавали и над српском страном. Жалосно је да се над српским народом, над којим су остварени најмасовнији и чак организовани злочини у ХХ веку (посебно у тзв. НДХ), и који је највећа жртва различитих агресија у том периоду, од Аустро-Угарске и Немачке, преко НАТО и САД агресије, покушава направити стигма колективне одговорности, и један недопустиви чин злочина у Сребреници издићи на ниво геноцида.

Покрет свесрпског уједињења, даје пуно право да се користећи све документе и информације настави са истраживањем свих почињених злочина на екс југословенском простору, укључујући и улогу дела страног фактора у изазивању и подпиривању сукоба. Да се злочини у ХХ веку, јасно обележе, како у научним радовима тако и у презентирању светској јавности. Покрет свеспрског уједињења прихвата и одговорност српске стране за све злочине који су се десили у жалосним сукобима деведесетих, али и да се у исто време према томе заузме реалан став и добију публицитет и презентирају међународној јавности злочини над српским народом, укључујући и читав ХХ век. Поента је да треба учинити све да се осудом тих злочина, покуша поново предупредити нови сукоби а то се не може негирањем или једностраним осудом само једне стране из политичких и геополитичких мотива.

Покрет свесрпског уједињења даје пуну подршку интегритету Републике Српске, и одбрани изворног Дејтона, чему се даје и подршка миру и стабилности у читавом региону.

Београд, 28. јул, 2021.

Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх