Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Покрет свесрпског уједињења изражава неслагање са одлуком званичног Београда да се уведу санкције Белорусији.

Белорусија и белоруски народ је доказани пријатељ српског народа. Током историје то је недвосмислено показано. У новијем периоду, током санкција и бомбардовања СР Југославије 1999. тадашње руководство Белорусије на челу са Лукашенком је давало недвосмислену подршку српском народу. Белорусија је геополитички савезник Србије и у билатералним односима, и у чињеници да је заједно са Русијом чиниоц интеграција и међународних организација на постсовјетском простору које имају развијену сарадњу са српским просторима (Организација за колективну безбедност и сарадњу, Евроазијска економска унија, Заједница независних држава и др.).

Oд 2014. године, Србија редовно учествује у војној вежби Словенско братство заједно са Русијом и Белорусијом. Током 2019. године Србија је одржала четири војне вежбе са Русијом, док је у истој години оджала 13 војних вежби са НАТО. Званична Србија одржава војну сарадњу са Русијом и Словенским братством, па је тако учествовала између осталог у Москви на Војним играма августа 2020.

Са друге стране вероватно и због притиска западних структура поводом политичке кризе у Белорусији, већ следећег месеца се тако придружила декларацији ЕУ о критици председничких избора у тој земљи. Томе треба додати да је уочи самог, већ заказаног одржавања у Белорусији септембра месеца заједничке војне вежбе Словенско братство 2020. дошло до отказивања Србије, под неуверљивим образложењем министра војног Вулина да се на шест месеци замрзава учешће на свим међународним војним вежбама.

Сарадња Србије са Белорусијом се последњих година институционализује у оквиру неколико споразума. Јуна 2015. године потписан је у Минску меморандум о сарадњи између два национална парламента. У области културе потписани су споразуми за сарадњу Београда и Минска 2016. и 2017. године. На нивоу председника последњих година председник Томислав Николић је током свог мандата два пута посетио Белорусију, а Александар Вучић током јуна 2019. године. Александар Лукашенко је посетио Београд у званичној посети децембра 2019. године. У економској области подписани су билатерални споразуми о спољнотрговинским односима 2009. и 2011. године. Спољнотрговинска размена две земље је била у порасту, од нешто преко 50 милиона $ те 2009, на око 150 милиона $ три године потом. Раст је настављен следећих година и амплитуда је била 2017, са 240 милиона $, а следеће године је дошло до извесног пада – 148 милиона $, да би 2018 он износио свега 143 милиона $ (52 милиона $ је увоз из Србије, а 91 милион $ је белоруски извоз у Србију).

У области војне индустрије две земље развијају сарадњу, па су тако четири српскаМига-29 надограђена у Белорусији (2018-2021).

Током 2020. и пандемије коронавируса, две земље су се међусобно помагале у више наврата. Између осталог, хуманитарна помоћ Кине је транспортована преко белоруских авиона, а са друге стране влада Србије је послала два авиона медицинске опреме за Белорусију.

Међутим, власти у Београду су показале овим чином колико су зависне од центара моћи ЕУ, САД и НАТО јер су се солидарисале са њиховом иницијативом и одлуком да се блокира ваздушни саобраћај са Белорусијом, иако Србија није у обавези у том правцу, пошто није чланица ни ЕУ ни НАТО. Примера ради Босна и Херцеговина није увела те санкције и ово је била прилика да се покаже да Србија има своју специфичну позицију, сувереност право на своју спољну политику и националне интересе. Све то је овом приликом погазио режим Александра Вучића и то много огољеније и директније него што је то био случај са отказивањем учешћа у Белорусији септембра 2020, на војној вежби Словенско братство, када је алиби био тобожње замрзавање учешћа у иностранству на међународним војним вежбама шест месеци.

Забрињава и ћутање званичних власти у Београду поводом изјава британских политичара да су са политичким врхом Србије потписали споразум уперен против Русије. Председник Белорусије Лукашенко, који нас је посетио у време НАТО бомбардовања је изјавио да је серија санкција против његове земље последњих месеци, заправо циљ Русија. У сваком случају Белорусија и њен народ су доказани пријатељи и сродни Србији и српском народу у целини, па је ова одлука недопустива и остаће као још један од лоших одлика власти актуелног режима. Са друге стране српски народ у целини, остаје пријатељ Белорусије и време ће показати, да одлука власти у Београду није и воља нашег народа. Покрет свесрпског уједињења је и овом приликом уз српски народ, изражавајући подршку Белорусији и белоруском народу.

Београд, 28. јун, 2021.

др Драган Петровић

председник Покрета свесрпског уједињења

Саопштење Покрета свесрпског уједињења