Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Поводом покретања Породичних шетњи у Србији,

Србија се налази поред свих других економско-социјалних, државотворних проблема и нерешених питања, у великом демографском проблему. Демографска осека је заправо интеракцијски повезана повратном спрегом, са погрешном економском, социјалном, државотворном и културном политиком и проблемима. Погрешан економски неомонетаристички и неолиберални модел, паралелно са одсуством адекватних социјалних мера у Србији, као једну од својих најважнијих нуспоследица, кроз општу осиромашеност најширих слојева становништва подстиче и негативан природни прираштај. То је такође повезано са масовним одливом становништва из Србије у печалбу у иностранство, тако да сваке године више десетина хиљада људи, углавном у најбољем стваралачком периоду, и надпросечно образованих напушта земљу. Овоме треба додати и постепену тенденцију промене структуре становништва у Србији, јер паралелно са негативним природним прираштајем и исељавањем из земље, трају већ годинама различите реадмисије, чему треба додати и најновији мигрантски притисак.

У том правцу озбиљне демографске пројекције указују на крајње песмистичне тенденције за Србију у следећим деценијама, посебно ако се наставе до садашњи трендови млаке реакције државе у демографској политици. Најављена законска решења која би у овој области уместо подстицаја породичних вредности и оживљавања демографских токова, требала обрнуто да дају подршку сасвим другом вредоносном систему, побуђују додатну забринутост.

Отуда Покрет свесрпског уједињења подржава сва настојања у правцу побољшавања демографске ситуације у Србији и очувања породичних вредности. Иницијатива Српског покрета Двери у правцу покретања породичних шетњи и борбе за породичне вредности се стога подржава од стране Покрета свесрпског уједињења, као адекватна и потребна нашем друштву и држави. Покретање Породичних шетњи у суботу 15. маја 2021. године, само је један истина веома важан корак у том правцу. Покрет свесрпског уједињења сматра да је неопходна промена владајуће политике по питању демографије у целини, повезана са потребом промене читаве економске и социјалне концепције. Удруживање свих родољубивих и демократских снага у овом правцу, а које свакако има концепцијски симпатије већине становништва у земљи и поред све медијске блокаде, је неопходно да би дошло до фундаменталних, преко потребних промена у читавој државној и друштвеној концепцији.

Покретањем породичних шетњи, организовање трибина, конференција за штампу, пригодних перформанса, наступом у алтернативним и свим расположивим медијима на ову тему, скреће се пажња јавности на неадекватну и погрешну демографску и укупну политику власти. За то је неопходна што тешња сарадња свих покрета, друштвених и политичких организација, појединаца за упознавање јавности о неопходности да се постојећи негативни демографски трендови преиначе. Србија не сме да има алтернативу.

Београд, 11. мај 2021.                                             

др Драган Петровић

Председник Покрета свесрпског уједињења

Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх