Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Поводом привођења подпредседника Покрета свесрпског уједињења др Алека Рачића,

Подпредседник Покрета свесрпског уједињења и члан Управног одбора, те председник Савета за здравство, професор др Алек Рачић ухапшен је изненада у четвртак 1 априла 2021. у поподневним часовима. Ускоро је пуштен са обавезом да се јави ујутро поново са адвокатом. Како се ради о скорашњем догађају, сазнали смо незванично да је повод његови јавни наступи поводом односа према пандемији. Ситуација у вези корона вируса и пандемије у Србији је сама по себи проблем, и свакако треба подржати мере у правцу њеног сузбијања, где је важан фактор и вакцинација. Са друге стране стручне дебате у правцу порекла вируса и мера за њено сузбијање не би требало да буду монопол једне групе стручњака. Блокада медија у Србији као иначе један од њених највећих проблема, и овде је додатан проблем, па немамо стручну дебату ни по овом важном питању, што би свакако интересовало јавност и помогло да се пронађе оптимална стратегија и тактика у правцу сузбијања пандемије. Професор Рачић је своје ставове, (као и неки други стручњаци), по питању пандемије и порекла вируса, сем у ретким изузецима (Хепи тв и др), углавном износио на интернет порталима. Отуда је крајње чудно и недопустиво његово привођење, због својих изнесених ставова на алтернативним медијима (интернету). Јасно је да је право сваког појединца да се вакцинише, али исто тако и његово право да то прихвати или одложи одлуку до даљњег, или чак одбије, што је недавно саопштио и Сергеј Лавров у правцу неких предложених мера у Европи (ЕУ). Овде треба додати да је професор др Алек Рачић и председник Развојне академије наука (РАС), те да је већ забележена у јавности пре четири месеца неразјашњена серија притисака на њега и његову породицу (бушење гума аутомобила њега али и његове супруге, писање претећих парола по зиду и др) од неидентификованих нападача, што није до краја расветљено од стране полиције.

                Посебно питање је начин привођења (хапшења) др Рачића, нема потребе за таквим начином привођења, вероватно да постоји могућност за информативни разговор у том правцу, ако се већ власт уопште опредељује за прикупљање информација од стручњака, да не говоримо о евентуалним намерама да се лише слободе (ухапсе). Заправо ми у овом тренутку и не знамо поуздано које су коначне намере биле власти у односу на др Рачића и друге стручњаке, да ли само информативни разговор или нешто треће.  У том правцу сматрамо неопходним отварање јавности и медија у Србији за стручну дебату и по овом важном питању – односа према пандемији и уопште стања у здравственом систему, те позицији Кризног штаба. У Србији је лоша економска и социјална ситуација, медији су затворени и власт се понаша аутократски, нисмо имали ни демократске изборе парламентарне у јуну, па постоји и криза легитимитета владе и Народне скупштине. Криминалне афере, те мистерија у вези неупознавања јавности са смрћу адвоката и политичара Владимира Цвијана већ три године, све до недавно, додатно потресају друштво. Отуда постоји и сумња да се по разним случајевима укључујући и различите сензације Маурицијус, те око наводних силовања (Лечић и др), као и ових привођења лекара стручњака, власт жели скренути пажњу у и онако контролисаним медијима, са актуелних проблема и споменутих афера.

                Велика је заслуга алтернативних медија у постојећим околностима медијске контроле, за упознавање јавности, истина са својим крајње ограниченим техничким могућностима (углавном сведеним на интернет) о реалним проблемима у друштву. Неки од тих проблема се у владајућим медијима уопште не третирају сем спорадично и на неадекватан начин, па је заслуга алтернативних медија што се уопште баве суштински мигрантским питањем, реалном ситуацији у вези Косова и Метохије, криминалним аферама, или већ споменутим случајем Цвијан.

                Покрет свесрпског уједињења није присталица добијања јефтиних политичких и политиканских поена додатним заоштравањем ситуације у друштву. Са друге стране против је недемократских и аутократских метода владања и повреде основних људских права, те права на јавну реч и стручну дебату о питањима од јавног значаја, као што је по више важних питања то појава данас у Србији. Оштро се противимо привођењу и лишавању слободе др Алека Рачића, истакнутог научног ствараоца и стручњака, породичног човека и оца троје деце. Такође то не сме да се понови и са другим стручњацима због њихових јавно изнесених стручних ставова. Слажемо се са друге стране да је потребно спроводити делотворне мере против пандемије, али то би требало да буде и тема шире стручне и јавне расправе, јер је то проблем читавог друштва. Ако др Рачић годинама износи тврдње да у здравству постоји интересни лоби онда треба допустити јавности дебату и по том питању.

                Без демократизације друштва у Србији, промене начина владања овакве власти и реално промене на власти постојеће гарнитуре, покретања одговорности за пропусте и енормно богаћење појединаца и кланова, дакле преиспитивања приватизација и порекла стечене имовине, враћања вере у институције система, те отварања медија није могуће озбиљно променити стање у земљи. Да не говоримо о наметнутом погрешном економско-социјалном моделу и капитуланској политици по питању Косова и Метохије и других важних питања, која се невешто покушавају прикрити сталним креирањем афера и замене тезе, као што је то случај и у вези привођења др Алека Рачића и притиска на стручну јавност у целини. Управо обрнуто: јавна слободна стручна дебата око свих горућих питања у друштву, укључујући ту и проблеме у здравству и борбу са пандемијом, – је потребна и чак неопходна за оздрављење друштва, а високопрофесионални стручни кадрови, некорумпирани и патриотски одређени према нашој земљи и друштву попут проф. др Алека Рачића су будући носиоци тих промена.

Београд, 1. април, 2021. 

др Драган Петровић, Председник ПССУ

Покрет свесрпског уједињења

Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх