Недопустив пораст криминала и корупције у Србији

Саопштење Покрета свесрпског уједињења о недопустивом порасту криминала, насилништва и корупције у Србији и о неадекватним реакцијама власти и система по том питању.

Поред свеобухватне кризе у којој се налази друштво и институције система у Србији (економске, социјалне, општедруштвене, политичке и др.), последњих дана, више него раније, смо сведоци недопустивих елемената додира и у неким случајевима спреге криминала и преступника са представницима система безбедности и чак власти, односно изостанка правовремене акције на предупређењу преступништва. О томе говори и случај Веље Беливука и најтежих злочина и преступа које је извршила ова криминална група, а имала подршку управе Партизана и у најмању руку претходних година преблаге реакције безбедностних структура Србије. Уочене су бројне злоупотребе и пропусти, чак се и син председника Републике раније дружио са овим криминалним кланом (постоје фотографије о томе објављене у јавности). Сада када су и кроз контролисане медије у земљи до шире јавности допрле информације о овом криминално-злочиначком клану, јавност је узбуђена и први потези у обуздавању ове хоботнице су учињени од стране полиције. Са друге стране било би веома лоше да се истрага заустави само на најближим осумњиченима, и да се не открије веза са саучесницима и структурама у полицији и вероватно институцијама власти.

Неки елементи функционисања система сами по себи су тако лоше постављени да омогућавају оправдане сумње у тешке злоупотребе и пропусте. Тако не постоји адекватна транспарентност око трошења средстава, укључујући и она из прекомерног задуживања у иностранству, јавне набавке и тендере, где је додатан проблем блокада медија. Сама по себи погрешно постављена и превазиђена концепција неолиберална и неомонетаристичка са додатним енормним субвенцијама страном капиталу (уместо подстицаја домаћем и средствима српске дијаспоре), даје катастрофалне резултате у привреди, која је презадужена и лоше вођена.

Београд, 10 фебруар, 2021. 

Председник Покрета свесрпског уједињења

др Драган Петровић

                                

                                                                     

Недопустив пораст криминала и корупције у Србији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх