Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Поводом најава вакцина и пребацивања низа ингеренција на министра здравља у вези борбе против Ковида 19!

Покрет свесрпског уједињења, поздравља све напоре здравствених радника у Србији који су усмерени на очување здравља наших грађана, укључујући и борбу на обуздавању корона вируса. Са друге стране, недопустиво је од стране власти у земљи санкционисање и угрожавање елементарних грађанских права загарантованих Уставом и међународним конвенцијама о људским правима. Србија није у ванредном стању, тачније изашла је из њега, и не могу се примењивати више одредбе које су тада важиле као привремене, а које су сада ван снаге. Људска права и грађанске слободе се не могу омеђавати ни на индиректан начин, пребацивањем низа ингеренција на министра здравља, где би он накнадним мерама уређивао функционисање живота у Србији, а које би биле у супротности са загарантованим правима сваког појединца. Посебно забрињава најава да се вакцине, које су иначе под великим питањем да су прошле све неопходне провере и процедуре за њихову примену, морају под санкцијама давати појединцима и групама које то не желе. Право је сваког појединца да прими или одбије вакцину, и у том правцу се не смеју потезати санкционе мере, посебно не у оваквим околностима када су најављене вакцине далеко од тога да су прошле неопходне мере провере и минималне процедуре за њихову примену. Постоји низ мера у борби за здравље грађана које се ефикасно могу применити, а да при томе не угрожавају људска и грађанска права наших грађана.

Као и током пролећа и периода ванредног стања, транспарентност трошења државних и буџетских средстава за набавку и увоз медицинске опреме, лекова, а сада и најављених вакцина је неадекватна, чему погодује и блокада медија и нетранспарентно по овим питањима држање надлежних органа власти у земљи. Посебно је питање што се та надлежност често брка, па значајан део ње преузимају они који по законском систему на то немају адекватно право, а нарочито актуелни председник Републике, потом упитне ингеренције које користи Кризни штаб, посебно сада када нисмо у ванредном стању, потом најављена овлашћења која се преносе на министра здравља и др.

Постојећи економско-социјални концепт неомонетаристички и неолиберални у Србији (а по својој суштини је неоколонијални) је као само једну, од својих бројних негативних последица донео и ерозију здравственог система. Са друге стране огромна већина здравствених радника, који су остали у земљи, на поштен и често пожртвован начин врши своју професију уз све пропусте који су делом резултат и лоших кадровских решења и управљања ресорних министарстава у дужем периоду. Последице погрешног читавог концепта – модела економско-социјалног, биће видљивије у Србији следећих месеци, па је нереална најава од стране председника Републике да ћемо око марта месеца 2021. имати просечну плату у Србији од око 540 евра. То је типичан пример мешања надлежности и ингеренција државног врха, нестручности и дилетантског самохвалисања преувеличаним, или чак непостојећим „успесима“ до сада, те најаве на сензационалан начин „даљег и већег просперитета и благостања“. Стварност је на жалост далеко до тога, а перспективе још горе, уколико се не промени читав концепт економско-социјални и начин владања, укључујући и блокаду медија. У том правцу су нереалне прогнозе владе да ћемо имати у 2020. календарској години пад БДП од само 1 % (реално биће знатно већи) и да ћемо у 2021. забележити раст од 3 до 5 %, пошто поред структурално концепцијских пропуста уопште не знамо колико ће још трајати проблем изазван корона вирусом. Оно што је такође на жалост веома извесно је даљи пораст (између осталих негативних макропоказатеља привреде), и спољне задужености, која се са садашњих преко 70% БДП, може повећати и ка 90- 100 % у наредној календарској години. 

Најзад, али по важности веома значајно, је и чињеница да постојећа власт, дакле састав Народне скупштине, влада и њен састав, премијерка, су далеко не само од постојећих изазова пред којима се земља налази, већ и са озбиљним упитом легалитета и легитимитета након организованих и спроведених јунских избора. Сама влада за чије формирање је било потребно више месеци, својом стручношћу и етичким капиталом, је неадекватна за бројне изазове економске, социјалне и државне пред којима се као земља и народ налазимо. У том правцу је потребна сарадња и јачање опозиције, дакле свих политичких странака, покрета, удружења, синдиката, појединаца у правцу заступања и подршке процесима који су неопходни да се дође до преко потребних промена ка оздрављењупривреде и друштва и постављања државе Србије на снажније и здраве основе, одбрану њеног територијалног интегритета, и ширег повезивања и сарадње српског народа у региону.

Београд, 24. новембар, 2020.                    

председник Покрета свесрпскогуједињења                                             

др Драган Петровић

Саопштење Покрета свесрпског уједињења

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх