Саопштење поводом победе опозиције на парламентарним изборима у Црној Гори!

Победа на парламентарним изборима у Црној Гори просрпске опозиције, пре свега коалиције За будућност Црне Горе, предвођене Демократским фронтом и проф. др Здравком Кривокапићем као носиоцем листе и коалиције Мир је наша нација, са носиоцем листе Алексом Бечићем представља епохалан успех у вишедеценијском суочавању са недемократским и криминализованим режимом Мила Ђукановића. Ове две листе заједно са листом Црно на бијело, коју предводи Дритан Абазовић, формираће прву демократску владу у Црној Гори и оствариће смену власти која се чека већ више деценија. Покрет свесрпског уједињења, још од свог формирања децембра 2019. године, даје подршку опозицији у Црној Гори и Српској православној цркви која је фактички и сама нападнута од Ђукановићевог режима спорним Законом о верским заједницама. Управо је ово тзв. „законско решење“ заправо покушај директног удара на миленијумску нашу цркву, покренуло лавину незадовољства апсолутне већине становништва у Црној Гори и плебисцитарно подигло пре свега православне хришћане вернике што се огледало у масовним литијама подршке СПЦ у првом тромесечју ове календарске 2020. године. Библијске размере до сада не виђене у савременој европској историји подршке народа хришћанској цркви у Европи скренули су пажњу и међународног јавног мњења. И после тога током пандемије и након ње Ђукановићев режим је крајње недемократским средствима ударао на политичку опозицију у Црној Гори, одузимао и смењивао легитимне локалне власти у општинама (екстреман случај Будве), хапсио свештенике (међу њима и владику Јоаникија), забрањивао улазак у земљу неподобнима, малтретирао омладину која је у знак протеста на пресију антисрпске концепције режима и покушај прекрајања хиљадугодишњег идентитета, цртала тробојке и сликала мурале.

Из свих ових хапшења, малтретирања, недемократских насртаја и фалсификата, народ се дизао све организованији и пркоснији, родили су се јунаци ових догађаја као што су Бата Царевић и Крсто Радевић као регионални политичари, популарни омладинци Миливоје Брковић Брџа и Владислав Дајковић да само споменемо неке. Неприкосновена је улога Српске православне цркве, митрополита Амфилохија, владика Јоаникија, Методија, ректора Гојка Перовића, др Џомића и др.

Кључну улогу је одиграо народ, читав народ од најстаријих до најмлађих који је плебисцитарно стао уз своју миленијумску цркву, носио традиционалне тробојке, показао на врло софистициране начине пркос и неслагање са режимом, пратио свештенике и потом на самим изборима опозиционе политичаре, који су у носиоцу листе проф. др Здравку Кривокапићу имали важну и већ сад се може рећи историјску фигуру, за реализацију дуго чеканих промена.

                Покрет свесрпског уједињења, поздравља успех народа, цркве и опозиције у Црној Гори, и учествује у радости читавог српског народа и ширег јавног мњења. Славило се и у Црној Гори, Србији и Републици Српској без обзира на актуелне власти у Београду, народ је био уједињен око заједничког успеха и Српске православне цркве. Желимо успеха у формирању и деловању нове, демократске власти у Црној Гори и настојањима да се одагнају негативни ефекти вишедеценијске самовоље и диктатуре Ђукановићевог милогорског провизоријума. У том правцу за очекивати је и битно поправљање опште ситуације у Црној Гори, као и осетно побољшавање односа Србије и Црне Горе. Могућности за економско и културно повезивање Србије, Црне Горе и Републике Српске су ту и у заједничком интересу.

Београд, 3 септембар 2020.                                              

Покрет свесрпског уједињења

Саопштење поводом победе опозиције на парламентарним изборима у Црној Гори!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх