Саопштење поводом предстојећих парламентарних избора у Црној Гори

Избори у Црној Гори који ће се одржати 30 августа, представљају веома важан моменат, не само за народ Црне Горе. То је питање важно за читав регион, посебно за српски народ у целини. Црна Гора је у читавој својој историји, кроз различите епохе, промовисала слободу, правду и достојанство, чувала своју и српску државност и истрајавала на миленијумском српском идентитету. Црвено-плаво-бела тробојка је опстала чак и под титоистичким антисрпским концептом, као историјска застава у Црној Гори, заједно са миленијумском Српском православном црквом, заветом Светог Петра Цетињског и Његошевим тестаментом, победама на Крусима, Вучјем Долу и Фундини, Мојковачким јунацима, Сердар Јанком Вукотићем, тринаестом јулским устанком против марионетске Дрљевићевске групице фашистичког окупатора и поглавниковог сарадника, где се сутрадан читав народ окупио, у устанак повезао све родољубе, удружене да се обори тај фантамазгорични режим. Тринаестојулски устанак, Мојковачка битка, здружене војске Србије, Црне Горе и херцеговачких устаника на Вучјем долу, посвета Његошева Карађорђу, све заједно до данашњих дана, представљају вертикалу и изазове на које је црногорски народ знао да одговори, заједно са осталом својом браћом из других српских области. Црногорска државност је постојала и када су многи други српски крајеви били привремено под окупатором, али се никада није доводило у питање српски идентитет Црногораца и њихово српског стабло, српски матерњи језик и Српска православна црква којој припадају. Српска историја и идентитет у целини, је добрим делом грађена на свом црногорском корену, и Петар Петровић Његош и династија Његош у целини, Црнојевићи, Свети Петар Цетињски, Марко Миљанов су саставни део свесрпског идентитета и баштине, исто као и Милош Обилић, Немањићи, Иво Андрић, Црњански…

Режим Мила Ђукановића је у својој суштини недемократски јер влада манипулацијама и присилом већ безмало три деценије, и он је лош посебно последњих пар деценија, када је повезан додатно са криминалом, али и до сада не виђеним напорима да измени миленијумски идентитет Црне Горе. Увлачење Црне Горе у НАТО без изјашњавања грађана по том питању, уз констатацију премијера Марковића „да је и до 80 % грађана против тог чина“, покушај обарања миленијумске Српске православне цркве у Црној Гори, са наметањем тзв. Закона о верским заједницама, фалсификовање историје, прекрајање изборних резултата и на локалном нивоу (најсвежији случај Будве), те озбиљно смањивање веза са Србијом и Републиком Српском, додатно ствара лош амбијент не само у Црној Гори већ и у региону. Литије Митрополије Црногорско-приморске, уз коју је већина православних верника током ове календарске године, демократска окупљања грађана и опозиције, показују вољу већинске Црне Горе и спремност на промене.

У том правцу Покрет свесрпског уједињења, позива пунолетне грађане, бираче у Црној Гори да подрже на предстојећим изборима 30 августа, пре свега велику народну коалицију За будућност Црне Горе на челу са носиоцем листе проф. др Здравком Кривокапићем, (потенцијално и друге опозиционе листе режиму Ђукановића), да би се смирила ситуација у Црној Гори и региону и да би земља кренула даље и имала бољу будућност.

Београд, 27 август, 2020.

Саопштење поводом предстојећих парламентарних избора у Црној Гори

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх