Саопштење Покрета свесрпског уједињења повом демонстрација народа испред Скупштине

Стање у Србији друштвено и политичко је лоше, као резултат пре свега низа неповољних нагомиланих вишегодишњих процеса, промашених политика, укључујући наставак погрешног неолибералног економско социјалног модела који примењује актуелна власт на челу са Александром Вучићем. Власт је добрим делом лоше усмеравала управљање друштвом током овог пролећа везано за појаву корона вируса. Парламентарни избори у јуну су се одвијали у нерегуларној атмосфери без минимума демократских услова за њих, посебно медијске сцене и контроле бирачких спискова. Поред тога дошло је до пробијања са позитивно-правног аспекта рокова за одржавање избора, док су се сами избори одиграли са најслабијом излазношћу до сада и низом пропуста који доводе озбиљно у питање и регуларност њиховог одвијања. У сваком случају постоји криза функционисања и легитимитета власти данас у Србији, а поред тога Александар Вучић који као председник републике нема ингеренције све које свакодневно користи, преговара око питања Косова и Метохије, проглашава полицијски час, „бори се са пандемијом“ и управља земљом.
Кулминација таквих потеза, довела је увече 7 јула до оправданог протеста више десетина хиљада људи испред Скупштине у Београду. Не подржавајући изгреде којих је свакако било међу учесницима протеста, мора се приметити да је полиција применила неадекватну силу. Владајући медији су пожурили да, овај пут не прећуткујући догађај, као што то иначе чине, прогласе да су демонстрације против власти биле рушилачке и уперене против нових мера одређивања полицијског часа и забране окупљања везано за корона вирус. Народ протестује због катастрофално нестручног вођења земље, од економије, преко демографског питања, миграната, предаје око КИМ, блокаде медија и много чега другог. Правни систем је уздрман због нелегитимно организованих избора, његовог званичног неокончавања и других пропуста.
Власт примењује економско-социјалне мере које продубљују кризу која ће се развити током јесени, настављајући да воде неолиберални модел који одговара уском слоју људи око режима, тајкунима и делу страног фактора. Нагомилане противречности у друштву се могу почети решавати само отварањем јавног дијалога око горућих проблема, ослобађањем медија, упливом стручњака у нагомилане проблеме у привреди и друштву, заустављањем приватног вођења државе и посебно погубне капитуланске политике око питања Косова и Метохије, демографских мера и мигрантског притиска. Претходни избори су озбиљно под знаком питања, па је неопходно постићи консензус у политици и друштву око формирања прелазне владе која би обезбедила минимум демократских услова за расписивање избора на свим нивоима.

Београд, 8 јул, 2020.

Покрет свесрпског уједињења

Саопштење Покрета свесрпског уједињења повом демонстрација народа испред Скупштине

Једно мишљење на „Саопштење Покрета свесрпског уједињења повом демонстрација народа испред Скупштине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх