Србија: Расту дефицит и јавни дуг

Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно с априлом, али они још нису велики зато што је веће задуживање и давање државе привреди и грађанима почело од маја. Јавни дуг Србије износио је 52,4 одсто бруто домаћег производа (БДП) на крају априла, а у прва четири месеца дефицит буџета је био 114 милијарде динара. Највећи део минуса односи се на април.

Милојко Арсић, професор на Економском факултету у Београду, каже да је то очекивано. Услед пандемије и свега онога што ју је пратило, држава је имала мање приходе, а веће расходе. Подсећања ради, многе делатности су биле у застоју, па им је одложено плаћање пореских обавеза за наредну и следеће године, а тек у мају државе се задужила за две милијарде евра на седам година.

– Већи дефицит у државној каси очекујем од маја. Тада је исплаћен први минималац и део државне помоћи од 100 евра. Очекујем да ће он бити најмање 125 милијарди динара, што је дупло више од априлског дефицита. И у јуну очекујем још стотинак милијарди минуса због наставка исплате минималца и сто евра помоћи. Сем тога, држави ће требати више новца за исплату 100 евра помоћи. За ту намену прво је било предвиђено 60 милијарди динара, а због више пријављених можда и свих 70 милијарди динара. Све то потврђује да ће минус у каси ове године бити висок, можда и већи од првобитно предвиђених 6,9 одсто БДП-а, колико је предвиђено ребалансом. Може се десити да буде и за пола процента већи – каже Арсић.

Он указује и на ризике да у другом делу године додатно падну порески приходи. Неко ће изгубити посао, па неће плаћати порезе, а под знаком питања је и раст плата у приватном сектору. Што се тиче раста јавног дуга, и овај економиста сматра да ће он достићи 60 одсто БДП-а.

У прва четири месеца ове године остварен је дефицит републичког буџета у износу од 114 милијарди динара, објавило је Министарство финансија. Приходи су остварени у износу од 379,8 милијарди динара, док су расходи били 493,8 милијарди динара. Само у априлу, дефицит је износио 67,1 милијарду динара, наводи се у саопштењу ресорног министарства.

Расходи за запослене, у априлу, износили су 25,1 милијарду динара, а трансфери фондовима ПИО, РФЗО, НСЗ, фонд СОВО 75,8 милијарди динара. Субвенције су износиле 10,3, а социјална заштита 10,2 милијарде динара. На нивоу буџета опште државе, прелиминарно, у периоду јануар–април, остварен је фискални дефицит у износу од 109,2 милијарде динара и примарни фискални дефицит у износу од 55 милијарди динара.

Јавни дуг Србије износио је на крају априла 2020. године 24,55 милијарди евра, што чини 52,4 одсто бруто домаћег производа (БДП) земље. На крају марта ове године, јавни дуг је износио 24,30 милијарди евра и имао је удео у БДП-у од 51,9 процената, што значи да је у априлу номинално порастао за 245 милиона евра, а његов удео у бруто домаћем производу је увећан за пола процентног поена.

На крају јануара 2020, јавни дуг је износио 24,20 милијарди евра, а на крају децембра прошле 23,94 милијарде евра, што је чинило 52 одсто БДП-а.

Јована Рабреновић, Политика.рс

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

Једно мишљење на „Србија: Расту дефицит и јавни дуг

  1. Делује парадоксално, али истина је. Дефицит буџета Републике Србије је на крају 2009.године, када је Светска економска криза била на врхунцу свугда у Свету је био нижи него у првих четири месеца текуће, 2020.године !?!

    https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=01&dd=11&nav_id=403254

    Ово, више него јасно указују, потпун промашај економске политике која се спроводи у Србији у последњих 10. година а нарочито од 2012.год. Садашња власт је буквално урликала, како је ДС оставила „пустош“ у буџету, да није било пара за пензије, плате, сервисирање спољног дуга и сличне Вучићеве мантре о томе како је Србија 2012-2013.године била пред банкротом, али ето његовом „мудром“ политиком тај банкрот је „избегнут“ – споразумом са ММФ-ом од три године.
    „Мудрост“ те политике са трогодишњим аранжманом са ММФ-ом од 2014.год. показује „сву лепоту“ баш овог пролећа 2020.год. када је за четири месеца дефицит буџета Србије 114 милијарди динара или милијарду евра !!! или за 17,72% већи него у целој 2009.година када је Светом харала економска криза.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх