Процеси дугог трајања – депресија 2020. ( III )

Одговор друге стране Руска Федерације, на читаву агенду процеса дугог трајања од стране империје, симболички је почео негде изнад Атланског Океана, када је авион у коме се налазио Јевгениј Примаков ( Председник Владе Руске Федерације, 11. септембар 1998. -12, мај 1999. године ) променио курс и са пута према Вашингтону, вратио се назад ка Москви.

Разлог за такву одлуку је почетак НАТО агресије 24. марта 1999. године на тадашњу СР Југославију. Гажењем свих норми међунардног права, одузимајем смисла постајања УН, агресија на СРЈ је срушила све илузије да има времена за чекање, црвени аларм се укључио и руски процес дугог трајања (Шаховска табла-Руски одговор ) је кренуо.

Прво се кренуло са персоналним решењима у врху система управ-љања, па је са места Начелника тајне службе ФСБ ( који је следио КГБ ) Владимр Владимирович Путин 16. Августа 1999. године постао Председник Владе Руске Федерације.

Не дуго након тога ( прошло је нешто мање од годину дана ) на таласима заслуга за смиривање побуне у Чеченији (која је почела као део контроле стања у Русији, да би се држала у константном грчу) 7. маја 2000. године, тадашњи Председник Борис Јељцињ се повлачи са функције Председника Руске Федерације и указом на то место поставља ВВ Путина!

31. Децембра 2000. године, након избора, Владимир Владимирович Путин званично преузима свој први мандат на месту Председника, чиме се осујетила идеја о креирању грађанског рата у Русији, која би се од таквог сценарија тешко опоравила.

Кренуло се са сређивањем стању унутар свог дворишта, јер су на светску сцену ступиле тзв. грађанске и обојене револуције, чија се премијера догодила у Београду 5.октобра 2000.године.

Нови начин дестабилизације непослушних држава означио је почетак једног новог приступа вођењу ратовања ( тзв хибридни облик ратовања), јер су изговори за почетак таквих операција звучали племенито и привлачно шириком народним масама -борба за људска права, грађанске слободе, демократија , бољи живот у „загрљају богатог политичког запада“.

Са тим сазнањима, у почетку свог процеса дугог трајања, Русија се није пуно мешала у међунардне односе, запослена решавањем нагомиланих унутрашњих проблема ( решавање економских проблема земље, обуздавање утицаја страних агенција преко НВО сектора, креирање нове политичке елите у Чеченској Републици, као и обуздавање новонасталих олигарха, чија су богаства стечена на рушевинама СССР-а ).

Показало се да је ово био исправан пут, јер је у исто време отпочео низ параралелних процеса, чије су основе били јачање три стуба на којима ће Руска Федерација у будућности темељити свој развој и безбедност:

снажна војска
*снажне обавештајне службе

православље.

Читав овај посао је, уз очекиване потешкоће, ишао прилично добро, па се пре него што је било ко очекивао, на Минхеској Безбедносној Конференцији 2007. године, руски Председник обратио свету са руским погледом на међунардне односе, са одлучном поруком – Ми се враћамо, унипиларан свет је неприхватљив!

Историја ће забелезити ту годину као моменат повратка Русије као силе која жели да обликује светски поредак на праведнији начин. Сви изазови који су уследили ( Грузија 2008. године, Украјина и повратак Крима Русији 16. марта 2014. године, војна интервенција у Сирији 2015. године, спречавање рушења власти у Венецуели 2019. године ) само су показали да са тог пута Русија неће скренути и да има своју архитектуру светских односа, што је довело до понуде о новој светској подели сфера утицаја, почетком 2020. године.

До те архитектуре се дошло после низа одлука који су претходили овом тренутку, пре свега стварањем организације држава под окриљем БРИКСА ( Бразил ,Русија,Индија,Кина,Јужна Африка), након тога формирањем БРИКС БАНКЕ, потписивање стратешког споразума са НР Кином 2016. године ( чиме се амортизивала идеја о опкољавању Русије са два пола , Запад-Исток), па Шангајске организације за сарадњу, ЕвроАзијске Уније и Организације Договора о колективној безбедности – ОДКБ. После овог низа стратешких одлука , rуски процес дугог трајања је изашао пред свет са три основна принципа у међународним односима:

Поштовање међународног права ( за нашу Србију врло важно због наше покрајине КиМ и резолуције 1244 СБ УН)

Не мешање у унутрашње ствари независних држава

Враћање улоге УН и контроле СБ УН у кризним подручјима.


На овај руски процес дугог трајања није нема остали ни друга страна, па се 2016. године догодила тектонска промена у Белој Кући, у чију столицу је засео Доналд Трамп ( човек који је рекао да ће исушити Вашингтонску мочвару и реобликовати тријумвурат моћи ), са агендом за спа,с коју је назвао „First America“.

То је свакако одговор оне друге стране унутар САД-а, која је била тиха ( поготову после атентата на Кенедија ) све до средине 21 века. Најбољи показатељ буђења те стране су недавно објављена стратешка документа од стране Грахама Алисона ( саветника министра одбране у САД за време администрација Роналда Регана и Била Клинтона ), који је по први пут после 1991. године вратио терминологију о светским сферама утицаја, и да се свет мора поделити на миран начин између Америке, Русије и Кине ( Грахам Алисон је додао да је то последица тектонске промене баланса у прве две деценије 20. века и да би други мандат Доналда Трампа олакшао тај пут ).

Русија, као велика супер сила, свесна је да њен процес дугог трајања мора имати и друштвену компоненту, па је почетком 2020. године изнедрен нови предлог устава у коме се, позивајући се на традицију Руског Царства, Бог враћа у Руски устав, дефинишући Русију као Православну земљу, у којој ће све остале вере и конфесије бити равноправне.

Таквом одлуком и уставном заштитом породице и родитељског права мајке и оца (не родитеља А и родитеља Б ), Русија је наишла на отворене симпатије широм света, постављајући се као заштница слободе и живота.

Дубока држава и њен процес дугог трајања није остао без одговора на потезе руске стране ( Русија је обновила сада популарне тезе о обнови суверензима ), па се свету догодила креирана Ковид 19 криза, која у најави изазива нову економску депресију, неупоредиву са свим претходним ( познато је да су у двадесетом веку резултати економских депресија била два светска рата) .

Да не будемо у домену теорија завере, подсетићемо на изјаву Ђерђа Сороша ( уз Била Гејтса један од јавних експонената дубоке државе), стару само месец дана, који је рекао: „Корона је дошла као кец из рукава јер смо били пред светском револуцијом „!

Резлтате знамо, свет се закључао, дубока држава је показала своју снагу, активирајући своје људе у системима свих држава на кугли земаљској, и пред нама је нова тешка еконмска депресија ( Немачка је недељно губила 16 милијарди $ з и биће јој потребно 8 година да се врати на ниво пре кризе, Италија и Француска су економски девастиране и губици још нису израчунати, а у САД је 20 милилона људи остало без посла, што је за дубоку државу довољан разлог да Трамп изгуби други мандат), што је направило темеље за грађанске ратове широм Европе и Света ( оцена Америчког савета за спољне послове ) .

Најбољи параметар колико је притисак ове креације страха и панике био снажан је реалност да ни Русија није остала имуна и одлучила се за меру закључавање Москве ( одлука која је донешена преко ноћи ), али је пробудила теорију америчких експерата да се Русија одлучила за доктрину “ увлачења у гвоздени загрљај“, јер су се усред посебних мера догодиле смене у самом врху власти ( заменик министра унутрашњих послова задужен за обавештајни рад, заједно са низом генерала ) јер су тим “ мамцем посебних мера све звери изашле по плен“.

Уз све мере које је Русија „копирала“ од остатка света, она није пристала на прописане економске мере у виду тзв. хелихоптер новца, робне резерве је повећала за наредне четири године ( спремајући се за сваки сценарио после новембра 2020. и избора у САД ), рубљу брани златом и у јеку ове кризе на самиту ЕвроАзијске Уније је са осталим државама чланицама донела одлуку да размену добара не плаћају у доларима.

Тиме су постављени темељи за ефикасан одговор на сваку евентуалну ситуацију у скоријој будућности. Без обзира на тренутну стање ствари, на креирану економску депресију која и историјски води у само једном правцу, Руска Федерација и њен „процес другог трајања, најављује нове велике промене на светској геполитичкој сцени, шаљући свима нама под капом небеском јасну поруку, да за то морамо бити спремни!

( наставиће се)

Процеси дугог трајања – депресија 2020. ( III )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх