Процеси дугог трајања – депресија 2020. ( II )

Други велики рат у двадесетом веку је са собом носио нове велике промене за планету, па је процес дугог трајања ушао у своју другу фазу остваривања своје агенде.

Други велики сукоб ( као и први ) је још једном стигао као последица велике економске депресије, која је у овом случају „изродила“ идеолигују нацизма, идеологију са којом се свет до тада није суочио.

У деценијама након пада нацистичке Немачке стидљиво су се појављивале информације поткрепљене доказима о неким од најмоћнијих породица у САД, које су финасирале Хитлеров нагли успон ( породице Буш, Морган…) а исте су ускратиле ту подршку 1943. године ( ово је тема која ће тек у годинама које долазе бити потпуно декласификована).

Ове чињенице нам дају одговор где су настале агенде процеса дугог трајања и шта је главни циљ тог плана ( продор на исток, освајане Русије у ма ком државном облику она била ).

Важније је од свега, због разумевање садашњег стања светских односа, истаћи да је резултат Другог светског рата поново потресао геополитичко тло на планети. Неколико примера ће бити довољно за разумевање тог земљотреса, који је преобликовао планету:

Атланским договором је створена нова стварност у светским односима увођењем права народа на самоопредељење

Британска Империја је убрзо престала да постоји!

Први пут у историји ратовања је употребљена атомска бомба бомбардовањем Хирошиме и Нагасакија 1945. године од стране САД-а ( што је свет увело у нуклерну трку у наоружању)

Кина је непосредно после другог свестког рата, 1949. године постала комунистичка земља ( након победе над кинеским националистима у грађанском рату, који су потом протерани на Тајван )

14. маја 1948. године створена је модерна држава Израел ( као последица катастрофе и холокауста над Јеврејима у Другом Светском Рату )

На Нирбершким процесима први пут у судској терминологији је формулисан злочин геноцида ( који ће се касније користити као средство уцена према непослушним земљама )

Над Европом је развијена гвоздена завеса, 4. априла 1949. године је формиран Нато пакт као “ одговор на претњу “ од СССР-а ( који је 1953. године формирао Варшавски пакт ),и од некадашњих „савезника“ свет је добио нове ривале и блоковску поделу ( тек у садашњем времену се постављају питања како би западни савезници реаговали према Хитлеровој Немачкој да је успела да порази Совјетски Савез и да ли би уопште била покренута операција „Over Lord“ која је значила инвазију западних савезника на окупирану Француску ?!). Почела је ера хладног рата!

Из глобалне ратне катастрофе Сједињене Америчке државе су изашле као највећи победници, јер су ратна разарања заобишле њену територију. Таква ситуација је омoгућила Америци да на свестку сцену иступi као најдоминантија економска сила, која је за време трајања рата имала невероватан економски раст од 95% ( захваљући ратној индустрији, када су први пут у својој историји САД имале готово пуну запосленост становништва ).

Овакво стање ствари је од САД направило предводника “ слободног света“ и државу која је Маршаловим планом заслужна за обнову европских држава, па и оних против којих су ратовали,то се пре свега односи на Немачку ( овакве околности су дале одговор на поданички однос тих држава према САД и у савременим међудржавним односима ) .

Такође, слободно се може закључити да су САД прошириле своју територију, јер су своје формиране базе у Немачкој, Италији, Јапану посматрале као део своје територије неповредивог интегритета!

Све ове новонастале околоности су довеле до утврђивања естаблиш-мента у Америци који је формирао модерни тријумвират моћи, и утабало јежељени правац САД, који би требао да доведе до сањане доминације пуног спектра ( Доналд Трамп данас тај естаблишмент назива Вашингтонска мочвара ).

Истовремено су се отворили планови који су означили политику промене режима у „непослушним“ државама, што се у почетку ограничило на државе у свом дворишту, у Средњој и Јужној Америци.

Промене режима су морале да имају изговор у очувању људских права и слобода, што је довело до пласирања потпуно нове културе живота људи, која ће свету бити представљена као Амерички сан! ( Ту нову „идеју без идеологије“ најбоље је формулисао Ален Далс).

Кад год су се појављивали било какви отпори таквим процесима дугог трајања , (који по схватањима друге стране у Америци, која је тада била тиха, неминовно доводе до рата са несагледивим последицама) унутар Сједињених Америчких Држава, догодили су сценарији који ни дан данас нису дали одговоре, већ је само снажније храњен страх, као да су само послате поруке упозорења ( убиство Председника Кенедија, који је отворио питање управљача иза завесе и враћања Федералних Резерви у Државно власништво ).

Схватајући да је тешко оружјем освојити оног који има довољно тог истог оружја да те уништи, САД су промениле начин борбе против СССР-а, па је долар као валута добио на још већем глобалном значају.

За време Никсонове администрације укинута је златна подлога, и све баријере у неконтролисаном штампању долара су отклоњене. То је предстваљао нови метод борбе који се односио на економско исцр-пљивање СССР-а .

Са друге стране ,Хенри Кисинџер ( Никсонов Државни секретар ) је отворио врата Кине, тзв. пинг понг дипломатијом, и створио простор Денг Сјао Пингу да буде архитетекта економког и друштвеног развоја, који се по ничему не разликује од тада новопрокламованог неолибе-ралног концепта ( разлика је што се у случају Кине одустало од друштвених и политичких промена владавине једне партије, после Тјенамена 1989. године ).

Тим потезима стварао се све јачи притисак на СССР ( који се додатно испрљивао ратом и инвазијом на Авганистан 1979. године ), а још јачу пресију је озваничио тадашњи Председник Реган, објавом о почетку Ратова звезда, што је додатно исцрпљивало економију СССР -а ( који је имао обавезу и финансирања својих савезника попут Кубе ,за разлику од друге стране која је своје савезнике задуживала свеже одштампа-ним доларима без покрића ).

Као и пред сваку велику геополитичку промену, креирана је, овај пут најава економске депресије, крахом берзе 19. октобра 1987. године, запамћено као „Црни понедељак“ .

За базу ове операције изабран је Хонг Конг ( тада још под Британском колонијалном управом ), али се врло брзо проширио и на Вол Стри,т што је имало најјачи удар на остатак света.

Све акције којима је трговао СССР су стрмоглаво пале ,што је резул-тирало немогућношћу Совјетског Савеза да испрати наметнуту трку. Након тога је дошло до историјске 1989. године, Берлински зид је срушен, СССР је повукао трупе из Источне Немачке, што је створило услове за њено поновнно уједињење.

Убрзо након тога, у распону од 25.марта до 25. децембра 1991 године, све Социјалистичке Републике СССР-а су прогласиле независност, и још једна геополитичка катострофа је постала стварност!

Совјетски Савез је престао да постоји! Након тога, у стилу Римских Императора, Џорџ Буш старији, Председник Сједињених Америчких Држава, прогласио је победу у Хладном рату, и означио почетак Новог Светског Поретка !

Тај Нови Светски поредак је са собом донео доминацију неолибералог концепта економије и друштва, означио је распад многих држава ( Чехословачка, СФРЈ ) и дошао на корак од потпуне доминације у светским односима.

Новонастала Руска Федерације се суочила са скоро потпуним распадом друштвеног система, што је Русију довело до ивице опстанка. Та ситуација је створила привид код Империје, да је посао завршен, да је довољно да преко инсталираних људи дубоке државе извлаче огроман новац из Русије, и тиме контролишу унутрашњи политички живот,чиме су превидели зачетак једног другог концепта, једног процеса дугог трајања, који ће у другој деценији 21.века добити формулацију кроз пројекат – Шаховска табла, руски одговор ( данас амерички стратези тога доба, Хенри Кисинџер и Мајкл Малуф говоре како им се чини да су Руси успели да их натерају да ми мислимо да су поражени, примењујући своју стару стратегију обмане )!

Кроз потпуну доминацију, врхунац славе и моћи , прокламоване идеологије глобализма и новог откровења о крају историје, у тој заслепљености победом, некако је испред очију Новог Светског Поретка формирана нова идеологија, и неки други процес дужег трајања, који је свој повратак на светску сцену градио тихо, чији ће обриси постати видљиви у времену којем ми сведочимо, најављујући нове друштвено политичке промене на свим светским меридијанима!

( наставиће се)

Процеси дугог трајања – депресија 2020. ( II )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх