Устала је Црна Гора….

ПССУ изражава дубоку забринутост за ситуацију у Црној Гори после поновног покретања насиља над српским народом, и снажно осуђује срамно хапшење Владике Јоаникија Епископа Никшићко Будимљаског и још седам свештеника Српске Православне Цркве, после СветоВасилијске литије 12. маја!

Ово је кулминација једног дужег процеса и показује да је у Црној Гори је на делу правно ,физичко и историјско насиље над српским народом и Српском Православном Црквом.

После доношења скандалозног закона о тзв слободи вероисповести крајем прошле године, народ у Црној Гори је масовним учешцем на литијама показао да ипак постоји „нешто“ што неће да толерише и тиме јасно повукао границу која ако се пређе више нема назад.

Литије са више стотина хиљада градана у њима су „изненадиле“ све на цитавом нашем простору и шире. У почетку су сви помислили да ће манифестација народног незадовољства бити кратког трајања, да ће тај бунт брзо утихнути, али се потез Митрополије Црногорско Приморске Српске Православне Цркве, да се стане само под једну заставу одбране Православне историје Црне Горе, показао као пун погодак јер је уједино све људе без обзира на страначку припадност, која је у Црној Гори била од егзистенцијалне важности.

Из недеље у недељу народ у Црној Гори се „догадао“ у све већем броју, без иједног инцидента и саљући величанствену слику одбране светиња читавом православном свету. Мирни протести нису дали никакав повод за употребу силе од стране црногорског режима, па је ситуација са „епидемијом корона вируса“ дочекана као излазна стратегија за званичну Подгорицу јер су због заштите здравља становништва забрањена окупљања.

Ипак, после најновије ескалације у Црној Гори, та забрана окупљања је искоришћена да се „опипа пулс“ и одлучност народа и отишло се корак даље у обрачуну са историјом и традицијом Црне Горе -ухапшени су Владика Јоаникије и седам свештеника.

Народ је поново одреаговао, окупљајући се у великом броју у свим црногорским градовима са једним захтевом да се свештенство пусти на слободу. Црногорски режим је овај пут употребио силу, догодила су се пребијања у Пљевљима, Андријевици , „радили“ су сузавци у Никшићу, што само показује да су ровови још дубље прокопани.

Таква ситуација показује да су у Црној Гори могућа два сценарија, конфликта или политичке промене,трећег сценарија нема. Оно што не треба да изненади је млака реакција ЕУ, од које смо видели само позив на уздржаност за све стране, али изненађује скоро одсуство реакције званичне Србије.

Као и после доношења тзв закона о слободи вероисповести, тако и сада наглашава се да као држава Србија не смемо да се мешамо у унутрашње ствари других држава, што јесте по нормам међународног права, али ПССУ подсећа јавност да у рукама имамо читав механизам дипломатског деловања, како би заштитили наш народ у Црној Гори ( од позивања амбасадора Црне Горе у Београду на разговор,уручивање протестне ноте, до увођења санкција званичницима из Црне Горе и замрзавање њихове имовине у Србији ако је имају).

Било каква суштинска реакција је изостала,што ствара додатну забринутост за блиску будућност. јер како ћемо као Србија реаговати ако режим у Црној Гори буде почео да примењује закон о слободи вероисповести конфискацијом имовине СПЦ?! Пред нашим народом су тешка времена, ПССУ изражавајући забринутост и солидарност са нашим народом и нашом Црквом у Црној Гори,и додаје да су овакви догађаји показатељ да је идеја о уједињењу најбољи одговор на све изазове које нас сигурно чекају.

Нашој браћи и нашој цркви у Црној Гори поручујемо да смо уз њих ,да се молимо за њих, и да њихов поклич Устала је Црна Гора , светиња се бранит’ мора , полако постаје метафора за читав наш народ ма где био!

Устала је Црна Гора….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Иди на врх